Gospodăria ţărănească la Dunărea de Jos
Expoziția “Gospodăria țărănească la Dunărea de Jos” din cadrul Secției de Etnografie și Artă Populară a Muzeului Dunării de Jos, Călărași reflectă pe de-o parte ocupațiile, iar pe de altă parte obiceiurile oamenilor care au populat sectorul predobrogean al Văii Dunării în ultimele două secole.
Admirând obiectele care alcătuiesc expoziția, putem cu ușurință observa principalele meșteșuguri specifice zonei: – țesutul, olăritul, prelucrarea lemnului şi pescuitul.
Sunt expuse piese etnografice din lemn, ce ilustrează dezvoltarea meşteşugurilor casnice, cum ar fi războiul de ţesut, vârtelniţa, ceacârul, răşchitorul, maşina de tors, precum şi piese etnografice textile. Se mai găsesc expuse carul pentru boi, dubla şi vase din doage.
Expoziţia cuprinde şi un interior de casă tradiţională din această zonă reprezentat din obiecte din lemn, cum sunt patul, masa, scaunul cu trei sau cel cu patru picioare, putineiul, dubla pentru cereale, covata, lopata pentru pâine, panacopul, lada de zestre; obiecte confecționate din lut – ulcioare, cănițe, farfurioare decorative, precum și obiecte realizate cu ajutorul războiului de țesut, și anume țesături din lână, bumbac sau borangic – peretare, ștergare decorative, macate, rame.
Toate aceste obiecte aveau menirea de a înfrumuseța locuința țărănească, iar unele dintre ele încă înfrumusețează unele locuințe țărănești.
Expoziția mai sus amintită are menirea de a îndemna vizitatorul la respectarea valorilor tradiționale și totodată de a dovedi relația omului cu mediul, timpul și spațiul.