S-au scurs 65 de ani de la Hotararea Consiliului de Ministri nr. 316, din 16 mai 1951, prin care se înfiinţa la Călăraşi, Muzeul Regional, instituţie de profil de importanta regională.
Expoziţia organizată cu această ocazie, este dedicată celui căruia i se datorează existenţa acestei instituţii, la Călăraşi – Niţă Anghelescu.
Este o expoziţie complexă care trebuie nu numai văzută, dar în primul rând trebuie „citită” întrucât pune la dispoziţia vizitatorului multe documente interesante despre perioada de pionierat a muzeului (corespondenţă, intervenţii la forurile superioare, menţionarea unor şantiere arheologice unde a participat şi Niţă Anghelescu, carnete care i-au aparţinut cu însemnările de rigoare, afişe, fotografii, fişa cu membrii colectivului printre care apar avocatul Vasile Culică şi Spânache Valeriu, obiecte restaurate de Niţă Anghelescu, registru de evidenţă a obiectelor arheologice, schiţe, obiecte de lucru pe şantier, condică de prezenţă etc). În altă sală găsim o frântură din ”atmosfera lucru” (biroul pe care l-a avut, alte obiecte de mobilier, maşină de scris, fotografii, carnete cu însemnări etc) şi un …autoportret, care parcă ne invită să vizităm şi alte spaţii unde sunt expuse afişe cu expoziţiile sale de pictură, un catalog de expoziţie, un material din care aflăm că a pictat sau a participat la restaurarea unor picturi din 16 biserici şi o parte dintre tablourile pictate de el aflate în patrimoniul muzeului călărășean: ”Toamna la Călărași”, ”Șantier arheologic”, ”Elemente etnografice”, ”Gospodărie în Bărăgan”, ”Portret de țăran” şi altele.
(Constantin Mitulescu)